Edina a kosárpályán Edina az uszodábanSzilágyi Edina a katonatelepi iskola 5. osztályos tanulója. Évekig úszott, most vízilabdázik. Az elmúlt hetekben viszont, meglepő módon, a kosárlabda pályán ért el sikereket. Előbb a városi és megyebajnok diákolimpiai csapatunknak volt a tagja. Utóbb pedig a „Dobd a kosárba” mozgalom „Add tovább” versenyének, az országos döntőjébe jutott a mathiászos gyerekekkel. Teljesítménye és szorgalma miatt ő a hónap sportolója.
– Mért pont a vízilabda?
– Már óvodás korom óta úszom. Jól érzem magam a vízben és mindig is tetszett az uszodai légkör. A vízilabda úgy kezdődött, hogy anyukám jó barátja az egyik edzőnek és ő ajánlotta ezt a sportot. Elmentem egy edzésre és ott ragadtam.
– Mióta sportolsz versenyszerűen?
– Lassacskán egy éve, hogy versenyszerűen játszom. Most a gyerek csapat tagja vagyok. Fiú és lány csapatban egyaránt játszok.
– Egy éve még kosárlabdáztál is. Most is részt veszel az iskolai versenyeken. Mi döntött a vízilabda mellett?
– Kosárlabdában nem éreztem magamat elég jónak ezért inkább abbahagytam, illetve az iskolai keretek között folytatom csak. A sulit az úszó diákolimpián is képviselem. Egyelőre nem sok sikerrel. Kétszer indultam, de sajnos mindkétszer kizártak.
– Kik az edzőid, hetente hány foglalkozáson veszel részt?
– A fiúknál (2004) Újszászi Kornél, a lányoknál Sallai Csanád. Hét közben minden nap van edzésem négytől vagy héttől másfél óra.
– Ez sok idődet elvesz, hiszen Katonateleptől elég messze az uszoda. Tanulásra jut elég időd?
– Minden nap busszal megyek és Anyukám hoz haza. A készülést másnapra egyelőre könnyen meg tudom oldani. Tanulószobás vagyok, ha nem végeznék, akkor az usziban, vagy este tanulok.
– Eredmények?
– Nagy eredményeim még nincsenek. Örülök a csapatom sikerének. Legutóbb a fiúkkal, a Honvéd ellen, 7:6-ra nyertünk. Kosárlabdában Diákolimpia megyei bajnoki cím.
– Szoktál felnőtt mérkőzéseket nézni? Van példaképed?
– Szoktam szurkolni az OBI-es lányoknak. Pár hónappal ez előtt volt a világliga döntő ahol mi kísértük fel a játékosokat. Példaképem Kis Gergely, aki írt magáról egy könyvet. Én is szereztem egy dedikált példány tőle.
– Mik a terveid, vágyaid?
– Szeretném még sokáig folytatni ezt a sportot, talán 10 év múlva profi szinten.