E havi egészségügyi rovatunkban, a tavasszal olyan gyakran jelentkező problémák, mint a fáradékonyság, fejfájás, ingerlékenység okairól és e tünetek megszüntetéséről osztanék meg néhány gondolatot.
A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem szervezetünk működésének megváltozása, üzemmód váltása, amivel a téli „raktározó” életmódról egy gyorsabb fordulatú, aktívabb formára vált.
Ahogy a nappalok egyre hosszabbak, belső hormonszintjeink is változnak. E mellett vitamin és ásványi anyagraktáraink is megcsappannak a tél végére.
A nyári étrendünk természetesen más összetételű lesz, mint a téli volt. A hideg évszakban általában zsírban gazdag, kalóriadús ételeket fogyasztunk, míg tavasszal és nyáron inkább zöldségekből és gyümölcsökből eszünk többet.
Ahhoz, hogy megszabaduljunk a téli étrendből szervezetünkben lerakódott felesleges anyagoktól – hogy ezek ne gátolják a hasznos anyagok felszívódását, beépülését szervezetünk sejtjeibe – érdemes először egy divatos kifejezéssel élve tisztító kúrát végezni.
Ez nem új keletű dolog. A húsvét előtti böjtnek rendkívül fontos egészségügyi oka is van, és aki azt betartja, már sokat tehet szervezete frissítésért.
A szervezet megtisztításának alapelve, hogy fogyasszunk elegendő folyadékot naponta. Ez főként napi legalább 2 liter tiszta víz legyen. Kerülendő a cukros, adalék anyagokkal, ízesítő szerekkel kevert italok fogyasztása. A nagytakarításhoz, mosáshoz is használhatunk csodálatos tisztító szereket, ha nem megfelelő mennyiségű vízzel végezzük, a hatás elmarad. Ilyen egyszerű ez a szervezetben is.
A rostokban gazdag élelmiszerekkel a táplálékunk felszívódási helyét, az emésztő rendszert tisztítjuk. Aludttej, joghurt fogyasztásával pedig a normál baktérium bélflóra egyensúlyát támogatjuk. Így csökkennek a puffadásos, székrekedéses panaszaink és a fejünk is ritkábban fáj.
A bő folyadékfogyasztás és a mozgás a vérkeringést is javítja. Valamennyi szervünkhöz így könnyebben jut el a tápanyag és a salakanyag is ennek segítségével távozik sejtjeinkből. .
A különböző zsigereink, mint a máj és a vese fontos szervek a méregtelenítésben. Ne terheljük azonban fűszeres, nehezen emészthető ételekkel, nagy mennyiségű alkohollal, különböző tartósító és színező anyagokkal, mert egy idő után működésük elégtelenné válik és ez többféle betegséget eredményezhet.
A vitaminok ásványi anyagok és a vas pótlására javaslok: zöld levelű zöldségeket (sóska, spenót, saláta stb.) búzacsírával, teljes kiőrlésű gabonával, zabpehellyel készült ételeket.
Csontállományunk képzéséhez fontos táplálékunk a tojás és a tejtermékek valamint a D vitamin is elengedhetetlen. Ha naponta rendszeresen tartózkodunk a szabad levegőn, a tavaszi napsütésen a téli D- vitaminhiányos állapotunk is sokat fog javulni.
Mozogjunk többet a szabadban! Egyaránt jó hatású szervezetünkre a tavaszi udvari és ház körüli munka, a tempós séta, kocogás, vagy sportolás. Fontos hogy szívesen, jó kedvűen tegyük azt.
Legyen rendszer az életünkben! Ez vonatkozik az étkezésre, a pihenésre, a szabadidő eltöltésére.
Nem utolsó sorban, szinte legfontosabb dologként említeném, hogy legyünk lelkileg kiegyensúlyozottak! Családi, baráti beszélgetések, egymás iránti kedvesség, türelem számunkra is jó közérzetet fog eredményezni. Ha reggel felébredéskor tudunk örülni az élet szép dolgainak és így kezdjük a napunkat, boldogabbak leszünk és a szervezetünk működése is harmonikusabbá válik. Ezzel nem csupán mindennapi hangulatunk javítható, hanem a betegségek egy része is elkerülhető.
Kívánom, hogy a tavasz hozzon Önöknek fizikai, szellemi megújulást!
Javaslom, keressék fel évente háziorvosukat, hogy szűrővizsgálattal ellenőrizze szervezetük egészségi állapotát!
Jó egészséget kívánok!
Dr. Serfőző Katalin
Háziorvos.