Kedves olvasó! Az elmúlt hetekben került a kezembe egy statisztikai adat, miszerint 2010-ben a Földön 382 millió cukorbeteg volt, és 2035-re a számukat 580 millióra jósolják. Elgondolkodtató számok. Felmerül a kérdés, hogy minek köszönhető ez az ugrásszerű növekedés, miért veszélyes ez a betegség és hogyan csökkenthetjük a sokszor súlyos szövődményekkel járó kórt? A helytelen táplálkozás, rendszertelen életmód a szervezet szénhidrát anyagcsere egyensúlyát megbillenti.
Miért kell megelőzni vagy időben észlelni a betegséget? Kimutatták, hogy a kezeletlen cukorbetegeknél huszonötször gyakoribb a vakság, mint az ilyen betegségben nem szenvedőknél. A kis erek károsodása gyakrabban vezet szívizominfarktushoz. Szintén a szövődményként kialakuló érszűkület miatt gyakoribb a láb amputáció, a veseelégtelenség. Az éveken át tartó magas vércukorszint zsibbadásos panaszok, végtagi érzészavar kialakulását eredményezheti. A bőr gombás és baktériumos fertőzései hátterében többször emelkedett vércukorszintet találunk.
Mit tehetünk
a megelőzés
érdekében?
Célszerű már kisgyermekkortól ügyelni a helyes táplálkozásra. Csupán azért, mert megvehetjük a különböző chipseket, csokoládékat, a látványpékségek számtalan termékét, a cukros üdítőitalokat,  óvatosnak kell lennünk. Az étkezések után mindenkinél észlelhető vércukorszint emelkedés, aminek hatására a hasnyálmirigy inzulint választ el és ez bontja a vérbe felszívódott cukrot. Amennyiben ételeink nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, a hirtelen vércukorszint emelkedés intenzív működésre kényszeríti a hasnyálmirigyet. Ha ez gyakran következik be, károsodik ez a szervünk, működési hatásfoka romlik, egy idő után elégtelenné válik. Abban az esetben, ha rendszeresen, napi 3-4x étkezünk, mértékkel, úgy ennek a veszélye kisebb.
Milyen legyen
az étrendünk
összetétele?
Kb. 50% szénhidrát, 20% fehérje, 30% zsír.
A szénhidrátok közül a vércukorszintet leginkább a szőlőcukor emeli, ezt követi a répacukor, tejcukor és a sor végén áll a gyümölcscukor. Így a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása sokkal inkább ajánlott, még ha édesek is, mint a fehércukros, fehérlisztből készült ételeké. A burgonya is gyors vércukoremelő hatású. A teljes kiőrlésű búzából készült, korpát is tartalmazó kenyér fogyasztása nemcsak a cukor háztartásra előnyös, de rostjainál fogva a bélrendszer működésére is előnyös hatású. Az utóbbi időben egyre több ételféleség készül zabliszttel, vagy korpával, ami magas ásványi anyag tartalma miatt is rendkívül egészséges. A fehérjék szolgáltatják szervezetünk építőköveit, az aminosavakat, így megfelelő mennyiségben okvetlen szükséges a szervezetnek, amik zsírszegény tejtermékekben, sajtokban, tojásban, sovány húsokban találhatók.
Néhány szó
az élvezeti cikkekről:
A kávé és tea nem emeli a vércukor szintet, de fogyasztása egyéb mellékhatásai miatt mértékkel ajánlott.
Az alkoholok közül a vörösbor, legfeljebb napi 2-3 dl mennyiségben hozzájárulhat az érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, és a vércukor szintet is kevésbé emeli. Az édes, desszert borok, likőrök, pezsgők fogyasztása viszont nem ajánlott cukorbetegeknek.
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy csökkenthető a cukorbetegségek száma, ha már kisgyermekkortól megszokjuk, és felnőtt korban is ügyelünk arra, hogy mit és mennyit eszünk.