SAMSUNG CAMERA PICTURESItt a nyár, a szabadságok, kirándulások és üdülések időszaka. Gyakran kérnek tanácsot pácienseim ennek kapcsán. Nos, néhány jó tanács:
A napsugárzás káros hatásai
A gyermekeknél, fehér bőrű személyeknél különösen óvatosságra van szükség.
A bőr, magas faktorszámú fényvédő krémmel történő védelme nem csak a napégés okozta kellemetlen tünetektől óv meg, de a rosszindulatú bőrdaganatok keletkezését is csökkenti.
Ha azonban mégis megtörtént a baj, úgy a patikákban recept nélkül kapható égési sérüléseket csökkentő készítményekkel lehet enyhíteni a fájdalmat és a bőrgyulladást. (Írix, Panthenol, Phlogosam stb. )
Szükség lehet a napártalom egyéb tüneteit enyhítő láz és fájdalomcsillapítóra
(Rubophen, Nurofen stb), hányingert és szédülést csökkentő B6 vitaminra.
Folyadék bőséges fogyasztása rendkívül fontos! Ez első sorban tiszta víz legyen.

Nyári hasmenések
Külföldre utazók, vízparton nyaralók körében gyakrabban fordul elő, de az itthon tartózkodóknál sem ritka.
Ügyeljünk arra, hogy nyáron, a melegben romlékonyabbak az ételek. A gyümölcsök alapos mosásával is megelőzhetők a hasmenések. Amennyiben mégis előfordul a megbetegedés, a széles választékban kapható probiotikumok előnyös hatásúak. E mellett aktív széntablettával bélfertőtlenítést végzünk. A diéta legyen tej, tojásmentes néhány napig. Természetesen a hűtött, kortyonként fogyasztott víz elengedhetetlen.
A távolabbi országokban más típusú kórokozók által okozott hasmenések is előfordulnak, amire a fenti terápia kevés lehet, így érdemes ott helyben orvoshoz fordulni, hogy a speciális terápiát megkapjuk.

Védőoltások
Bizonyára hallottak már a fertőző májgyulladásról, vagy latin nevén Hepatitisről.
Két fő típusát különböztetjük meg.
1.Hepatitis A vírus
A vírus szennyezett csapvízzel mosott, vagy mosatlan gyümölcsök és zöldségek útján is terjed. A fagylalt és minden jégkockákkal felszolgált ital Hepatitis A fertőzést közvetíthet.
A Földközi-tenger kagylóinak közel 40 %-a fertőzött.
A vírus igen ellenálló, 100 C fokon is csak 5 perc forralás után pusztul el.
Megelőzhető azonban védőoltással, melyre a háziorvosnál kell receptet kérni és beadatni. Nem ingyenes az oltás, de a fertőzés súlyos tünetekkel járhat, így mindenképpen javaslom a megelőzést.

2.Hepatitis B
Vér és testváladékok útján terjed. A fertőzés átvitelére alkalmas lehet pedikűr, manikűr, sebészeti, fogászati beavatkozások. De borotva, körömvágó olló közös használata is kerülendő.
A mediterrán országok többsége hepatitis A és B vírussal erősen, vagy közepesen fertőzött.
A vírusnak hosszú a lappangási ideje, sem az A, sem a B típusra nem létezik olyan gyógyszer, mely a kórokozókra hat.
Akut szövődménye a májszövet súlyos károsodása, ami halálos kimenetelű lehet. Ha a fertőzés krónikussá válik, májzsugorodás, illetve májrák lehet a következmény.
A védőoltások felvételével 100 %-os védelem érhető el.

Kullancsok által terjesztett fertőzések.
Részben védőoltással megelőzhető, de terjeszthet olyan fertőzést, amire időben alkalmazott antibiotikus kezelés szükséges, hogy a szövődményeket elkerüljük.
Nagyon fontos, ha kullancsot veszünk észre bármely testrészen, minél előbb távolítsuk el egy lefertőtlenített tűvel, vagy csipesszel. Nem szabad tapasztani a rovart, mert az által a szervezetbe juttat olyan nyálat, ami fertőzött lehet. Ezt követően Betadine oldattal fertőtlenítsük a sebet. Amennyiben egy-két napnál tovább növekvő piros folt maradna vissza, úgy feltétlen orvoshoz kell fordulni.

Rovarcsípések
A különböző rovarcsípéseket hűtéssel, gyulladáscsökkentő géllel ( Pl. Fenistil)
érdemes kezelni. Amennyiben itt is észlelnénk elhúzódó bőrpirosodást két napnál tovább, keressük meg orvosunkat.

Bőr sebei
Nyári időszakban gyakrabban történik a bőr horzsolása, sérülése.
Teendő: bő, tiszta folyóvízben kell lemosni a sebet és jódos oldattal fertőtleníteni.( Betadine oldat, patikában recept nélkül kapható).
TILOS! Sebhintőporral beszórni.

Egészségügyi gondoktól mentes, kellemes nyarat kívánok Önöknek!