7 _katonatelep_kovacs_beno_jozsefTisztelettel köszöntöm a lap olvasóit! Kovács Benő vagyok. Röviden pár mondatot rólam: 1950-ben születtem. 1973 óta nős vagyok. Három felnőtt korú családom van és hat unoka boldog papája vagyok. 1979-ben költöztünk Katonatelepre és az óta itt élünk. 1971-ben leszerelésem után a munkahelyemen megkerestek, hogy volna-e kedvem Önkéntes Rendőri csoportba belépni, én erre igent mondtam. 1973-ban munkahelyet váltottam, Szikrai Állami Gazdaságba mentem dolgozni.
Ott kértek, hogy menjek át a Nyárlőrinci Önkéntes Rendőri csoportba. Ott tevékenykedtem a rendszerváltásig, az utóbbi néhány évben csoportvezető voltam. 2006-ban Katonatelepen beindult a betöréssorozat (kettő hónap alatt 52 betörést regisztráltak, hozzám is betörtek egyszer, de még hét alkalommal voltak bent az udvarban, amiről tudok). Ekkor alakították a Polgárőrséget, melybe szintén beléptem. Azóta is tagja vagyok. 2014-ben elnökségi tagnak választottak.
A polgárőri tevékenységet szigorú előírásoknak megfelelően társadalmi munkában kell végezni. Miért van szükség erre a tevékenységre? Azért, hogy a lakosság biztonság érzetét növeljük. (Én is nyugodtabban alszom, amikor mások vannak szolgálatban, mások is nyugodtabban alhatnak, ha szolgálatban vagyunk). Úgy gondolom, a lakosság többsége elfogad bennünket. Az utóbbi időben sikerült elérni, hogy eltűntek a házalók, faárusok, céltalanul kóborgó idegenek, illegális villanyóra, gázóra leolvasók, magyarul trükkös csalók, de legyünk óvatosak, mert bármikor visszatérhetnek! 2014. szeptember 17-én 19:15-kor telefonon hívott Szili Gábor polgárőrtársunk, hogy Úrréten az egyik lakásba betörtek.
Azonnal a helyszínre mentem és az idős néni elmondta, hogy a kapun kívül szedte össze a diót, amikor ott termett két férfi. Telephelyet kerestek gépeknek, mert kerékpárutat építenek. A néni mondta, hogy van itt kerékpárút. Azt mondták, hogy a másik oldalon is építenek. Az egyik személy szóval tartotta, a másik elment telephelyet keresni. Megkerülte az ingatlant és hátul a kert felől bement az udvarba, majd ajtó befeszítés módszerével bejutott a lakásba és ékszereket (gyűrűt, órát, fülbevalót) vitt magával.
Az idegenek távoztak és ekkor ért haza a néni lánya és utána vették észre, hogy fel van forgatva a lakás. Értesítettem a rendőrséget, akik rövid időn belül megérkeztek és utána helyszíneltek. Szili Gábor elmondta, hogy az ő bejárata előtt egy fehér Opel szgk. állt, melynek rendszáma HFV 546, amit a rendőrök jegyzőkönyvbe rögzítettek. Rá néhány napra a híradóban láttam, hogy az oroszlányi kapitányság illetékességi területén történt hasonló bűncselekmény, de az elkövetők elmenekültek. A rendőrség a helyszínre tartott mikor az elkövetők a látókörükbe kerültek és próbálták megállítani őket, de nem sikerült, még a rendőrségi gépkocsival is ütköztek érintőlegesen. Menekülés közben az út szélén lévő kukoricatáblába hajtottak, kiugráltak és a kocsit hátra hagyva elmenekültek. Néhány órával később Kaposvár közelében az egyik személyt elfogták a másikat később és őrizetbe vették őket. Én másnap a rendőrségnek elmondtam a tv-ben látottakat, ők felvették a kapcsolatot az oroszlányi kapitánysággal és így eredményre vezetett az együttműködés. Itt a példa „egyedül nem megy” csak ha összefogunk!
Tisztelettel kérem Önöket, késlekedés nélkül hívják a Polgárőrséget a 06-30-3515662 telefonszámon, vagy a Rendőrséget a 112 ingyenes hívószámon, ha megjelenik környezetükben gyanús kinézetű és viselkedésű személy(ek). Fontos, hogy a gyanús személyekről tudjanak személyleírást adni (hányan vannak, kinézetük, ruházatuk, mozgásirányuk, ha járművel vannak annak fajtájáról: típus, szín, rendszám).  Úgy gondolom, ha össze fogunk közösen tudunk sikereket elérni a biztonságos lakókörnyezetünkért.