Felkészülni váratlan helyzetekre kissé ellentmondásosan hangzik. Mégis elfogadott szófordulat ez, és nem alaptalanul. Nyilván senki nem vár betörőt, besurranó tolvajt. Lehetőség azonban adott, hogy egy váratlan, vagy inkább hívatlan látogatót megfelelően fogadjunk.
Szervezetünk csodálatos, veszély esetén adrenalint termel, amely fénysebességgel hat: sok egyéb hatása közül kiemelkedő, ahogyan gyorsítja a reakcióidőt, bénítja a fájdalomérzetet. Ez az, ami miatt egy golyós maroklőfegyver csakis akkor véd meg a támadótól, ha azonnali halált okoz. Ez pedig kizárólag az olyan fejlövés, ami az agyat azonnal szétroncsolja. Még egy szívet ért telitalálat után is 15-20 mp-ig cselekvőképes marad a meglőtt személy. Ezért az egyetlen fegyver, ami hatásosan úgy állít meg egy támadást, hogy a támadó túléli, ad- abszurdum kutya baja nem lesz, az a gáz-riasztó fegyver.
Jellemzően 3 féle hatóanyagú töltény kapható: Kloracetofenon (jelölése a töltény talpán CN), Klór-benzal-malodinitril (jelölése CS) és a Novinamid (jelölése PV). Az elsőt már a kádári rendőrség is használta könnygáz spray formában. A második és harmadik vegyület korszerűbb, hatásosabb. A Novinamid az erős paprika hatóanyagának (kapszaicin) szintetikusan előállított változata.
Amikor a fegyvert elsütjük, kis mennyiségű feketelőpor robban fel, ettől a töltény eleje szétnyílik, a meleg hatására az addig kristályos formában lévő hatóanyag elgázosodik és a táguló levegővel együtt nagy erővel kilép a fegyver csövéből. Mintegy 3-4 m távolságig tart a lendület, a gáz 4 méteren már kb. 1 méter átmérőre terül és ott meg is áll. A fegyver tehát max. 4 m-ig hatásos, de célszerű inkább 3 m-en belül alkalmazni. Ez a magyarázata annak is, hogy nem lehet eleget hangsúlyozni: a gáz-riasztó fegyverrel nem szabad messziről ijesztgetni a támadót, hadonászni felé, hanem csak az utolsó pillanatban váratlanul előrántani és lőni. Az irritatív anyag egy pillanat alatt megállítja a támadót, aki szó szerint se köpni, se nyelni nem tud, de rövidebb levegővételi problémát is okozhat a hatóanyag. A látás azonnal teljes mértékben blokkolódik, gyakorlatilag teljes tájékozódás-vesztés áll be. Az erős könnyezés, orrfolyás, égető bőrérzet néhány perc elteltével csökken, ennyi időnk van a támadó elől elmenekülni.
Két különböző működési elvű gáz-riasztó fegyver kapható: A forgótáras és a szekrénytáras. Előbbi általában 5, ritkán 6, utóbbi 7-8-tól akár 16, vagy még több töltény befogadására képes. Ez ugyan kecsegtető, de a szerkezet bonyolultságából adódóan nagyobb a hibalehetőség. Ezért általában a forgótáras rendszerűt ajánlott beszerezni. Az árak 25.000,- Ft-nál kezdődnek, 100.000,- Ft feletti fegyver elég ritka, ebben az árban már egykor „éles” lőfegyverből átalakított gáz-riasztó fegyvert lehet vásárolni. Az interneten bőséges szakirodalom, fórum, video-megosztóra feltöltött anyag található.
Ha kiválasztottuk a fegyvert, töltényt is kell vásárolni. NEM SZABAD EZEN SPÓROLNI! A hibás működés okozója legtöbb esetben a töltény hibájára vezethető vissza! Javaslom, hogy az utóbbi két hatóanyagú töltényt felváltva tárazzuk be a fegyvert, egy támadóra két lövést leadva szinte biztos a hatás.
A gázt természetesen viszi a szél, akár visszafelé is, így szeles időben maga a lövést leadó is kaphat egy adagot. Szembeszél esetén nem is célszerű használni.  Szintén van veszélye a zárt térben történő használatnak. Különösen a Kloracetofenon és a Klórbenzál-malodinitril igen gyorsan és a teljes légtérben szétoszlik, mivel a fajsúlya kicsi, sokáig lebeg a levegőben. A Novinamid gáza nehéz, a lövés után 25-30 mp-el már a padlóhoz közeli rétegekig száll le. Ennyi idő elteltével akár még a lövés irányába is elsétálhatunk. A helyismeret azonban nekünk segít, akár csukott szemmel is kitalálunk a lakásból, míg a meglepett támadó hirtelen azt sem tudja fiú-e vagy lány…
A gáz-riasztó fegyverek engedély nélkül vásárolhatóak, otthon szabadon tarthatóak, akár több is.  Vásárláskor kapunk hozzá egy tanúsítványt, aminek általában 5 év az érvényességi ideje, de ebből a boltban eltöltött idő is lejön, ezért célszerű egy pillantást vetni rá vásárlás előtt. Igaz, ennek csakis akkor van jelentősége, ha az utcán rejtve viseléshez kérni szeretnénk engedélyt. Legutóbb 2000 Ft-ba került, a Kecskeméti Rendőrkapitányságon lehet igényelni. A fegyvert is be kell mutatni, szállítani csakis úgy szabad, ahogyan a boltból is elhoztuk: töltények nélkül, tár külön, a fegyver és minden alkatrésze a gyári dobozban kell, legyen. Az engedély csakis a fegyver MKH-kártyájának érvényességi idejéig szól. Ha az lejár, vissza kell adni az engedélyt. A fegyvert ez után már csak az ingatlanon belül szabad használni. Az engedély ugyan hosszabbítható, de elég körülményes a procedúra, szinte olcsóbb új fegyvert vásárolni…
Néhány gyakorlati tanács: célszerű a fegyvert zárható ajtón át egy helyiségbe belőve kipróbálni. Lövés után lépjünk egyre előrébb, finoman, óvatosan véve a levegőt. Ha érezhető a hatás, lépjünk vissza és csukjuk be az ajtót. A fegyvert minden használat után szét kell szedni és alaposan kitisztítani.  Jó a WD-40 általánosan használt háztartási csodaszer, de aki ad magára, az igazi fegyverápoló olajat használ, pl. a Ballistolt. (Igaz, ez is mindenre jó, ami otthon van…)
A gáz-riasztó fegyver maradandó sérülést legfeljebb 1 m-en belül okozhat, a kisebb nagyobb lőporszemcsék által. Ezért nem árt az óvatosság. Fegyver ez is, még ha ölni képtelenség is vele. Mármint ha fegyverként és nem kalapácsként használjuk.
Összegezve azt hiszem megnyugtató, biztonságérzetet adó, ha ott pihen egy töltött gáz-riasztó fegyver az ágy közelében. Megfelelő használat esetén ez a biztonság valós is lehet. A fegyvert fél évente át kell takarítani, a töltényeket pedig érdemes évente elpufogtatni és frissekre cserélni.
Falu György