DSC_0137Óvodánk a Corvina Óvoda része, melynek központi címe: 6000 Kecskemét, Csokor u. 9. A Corvina Óvoda három nagy egységből áll: Ceglédi úti Tagintézmény, Ifjúság úti Tagintézmény, Műkertvárosi Tagintézmény. Mindhárom Tagintézmény több telephellyel rendelkezik, a miénk hat telephelyen működik. Hozzánk kettő tartozik: a Platán utca 1. és a Katona Zsigmond utca 1. szám alatt. A Platán utcai épületbe három csoportba 79 kisgyermek vehető fel, a Katona Zsigmond utcai egy csoportba pedig 23.
A Corvina Óvoda intézményvezetője: Kapásné Pusztai Edit, a Műkertvárosi Tagintézmény vezetője: Hajagos Istvánné. Egységünk a Mesés Gyermekvilág Óvodai Program Műkertvárosi Óvoda pedagógiai program szerint dolgozik.
Én a katonatelepi telephelyek megbízott vezetője vagyok, Obbágy Tiborné Netti. 1998-ban végeztem a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán tanító-óvodapedagógus szakon. Államvizsga gyakorlatomat a katonatelepi óvodában és iskolában töltöttem. Már a gyakorlat alatt álláslehetőséget kaptam az óvodában, amit örömmel fogadtam el. Tehát 1998. augusztusa óta itt dolgozom. Közben végeztem el a vezető óvodapedagógus szakot 2007-ben, vezetőként is pedig 2010. szeptemberétől dolgozom. Azért „is”, mert a csoportos munkám mellett végzem az egyéb teendőket.
Az óvoda 1975-től működik (májusban lesz 40 éves!), előtte iskola volt. Akkor még egy csoport fogadta a gyerekeket, ebből mára már négy lett. A negyedik csoport gazdasági okokból az iskola épületében kapott helyet. A gyerekek mindennapi életét nyolc óvodapedagógus és hat dajka néni szervezi. A nyolc óvodapedagógusból hatan rendelkeznek tanítói végzettséggel is, ketten pedig fejlesztőpedagógusi diplomát is szereztek. Sajnos, udvari munkásunk évek óta nincs, ezt a munkakört hosszú ideje közfoglalkoztatottak látják el. Nem szerencsés megoldás, mert személyük változik és előfordul, hogy csak rövid időre (néhány hónapra) szól a szerződésük.
Épületünk eredeti része több mint száz éves. Ehhez építettek hozzá 2003-ban egy újabb részt (csoportszoba, iroda, gyermek mosdók, öltözők), illetve alakítottak ki egy vadonatúj konyhát, amely HACCP minősítéssel rendelkezik. A régi rész nyílászárói elavultak, cserére szorulnak, de ez még nem valósult meg. Két csoport parkettája is felújításra vár. Sajnos évek óta küzdünk azzal a problémával, hogy egy kiadósabb eső után egy csoport öltözője a tetőről rendszeresen beázik, és ez még csak nem is a régi épület része.
Hatalmas udvar tartozik a Platán utcai épülethez, de az iskolai csoportnak is van külön játszótere, ahol kényelmesen elférnek a gyerekek. Mindkét rész füvesített, gyönyörű fajátékokkal telepített.
Csoportjaink vegyes csoportok, 3-7 éves korú gyerekek vannak egy csoportban. Ez lehetővé teszi, hogy a testvérek, unokatestvérek igény szerint egy csoportba járjanak. Jellemző óvodánkra a családias, nyugodt légkör, a jókedv, a derű. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek jól érezzék itt magukat, és megfelelő ütemben fejlődjenek. Zöld Óvodaként a természet szeretetére és védelmére is neveljük gyermekeinket. Minden csoportban szelektíven gyűjtjük a hulladékot, melyet az udvarokon elhelyezett konténerekbe teszünk. Ilyenkor télen a madáretetőinkben folyamatos az élelem biztosítása, tavasszal pedig szívesen költ nálunk néhány madár a gyerekek legnagyobb örömére.
A gyerekekkel folyamatosan figyeljük a nekik való versenyeket, vetélkedőket és részt is veszünk rajtuk. Legtöbbször rajzversenyekre nevezzük a tehetséges gyerekeket, illetve versmondó versenyre visszük a kiemelkedően szavaló nagyokat. A Pöttöm Próba közlekedési versenyen és a Ovi Kupán is jól szoktunk szerepelni, megnyertük már mind a kettőt (az Ovi Kupát már háromszor is).
Nagyon jó és napi szintű a kapcsolatunk az iskolával, a védőnővel, a színházakkal, más óvodákkal és nem utolsó sorban a szülőkkel. Ők azok, akik tevékenyen részt vesznek az óvoda életének segítésében. Minden csoportban van olyan család, amelyik segít az udvari játékok csiszolásában, festésében, a kert rendbetételében, a törött székek, játékok javításában, nagyobb autóval a szállításokban (pl. karácsonyra fenyőfa), a rendezvényeinken az erősítésben vagy éppen egy csoport kirándulásán a busz költségeinek finanszírozásában. De sportolni, táncolni is nagyon szeretnek és a gyerekrendezvényeken ezt meg is mutatják. Ez úgy tud működni, hogy kölcsönös partneri viszonyt alakítottunk ki.
Anyagilag is segítik munkánkat a Katonatelepi Óvodásokért Alapítványon keresztül, melynek alapító tagja Rendek Róbertné óvodapedagógus kolléganőnk. Az alapítvány számlájára évek óta érkeznek felajánlások (1%), amelyből a következőket fedezzük rendszeresen: farsangi kiadások, ballagók ajándéka (könyv, virág, lufi, torta), óvodai kirándulás, helyben szervezett színházi előadások. De az alapítványon keresztül a részönkormányzat is támogatta már munkánkat; így sikerült számítógéphez jutnunk, a Platán utcai épület kapuoszlopait cseréltettük ki, a kapu előtti betont kijavítattuk. Tudtunk még venni sport­eszközöket (tornapadokat, labdákat, karikákat), valamint gazdagodtunk kosárpalánkkal és focikapukkal is, melyeket tavasszal szülői segítséggel kívánunk kihelyezni. Segítséget kaptunk a homokozók felújításában is: hozzávalók, illetve kétkezi segítség.
Vannak családok, ahol már a sokadik gyermek jár óvodánkba és olyan szülők is, akik maguk is ide jártak. Így nagycsoport végén nemcsak az óvodás kisgyermekektől, hanem családoktól is búcsúzunk.