A város egyik legrégebbi múltú általános iskolája
Az iskola majd 120 éves múlttal rendelkezik. A legrégebbi épületszárnyat 1897-ben a nagy elődök éppen azon elgondolás alapján létesítették, hogy egy település iskola nélkül nem létezik. Az iskola tudást ad, az elfogadott emberi normákat közvetíti, közösséget formál, barátságok,- emberi kapcsolatok születnek általa. Az iskolai közösségen belül minden gyereknek helye, feladata van, ami által kialakul a kötődés a társakhoz, az iskolához és magához a településhez. Ezek a gyerekek itthon vannak. Egész életre szóló barátságok születnek, visszajárnak később is az iskolába, itt lesznek a gyökerek Katonatelepen.
A nagy múlttal, régi hagyományokkal, jó hírnévvel rendelkező Mathiász Iskola mindig is kivívta létjogosultságát kecskeméti viszonylatban. Ellenállt az idő próbájának, megfelelt mindig a kor elvárásainak, ragaszkodott hozzá a településen élő nagyon sok család. Több generációt felnevelt már, akik közül azóta sokan gazdálkodók, sikeres vállalkozók, tanárok, ügyvédek, orvosok, közgazdászok, sportolók lettek. Felnőttként családot alapítottak, felépítették Katonatelepen a házukat, s látva a maguk életpályáját, sikerüket, beteljesült céljaikat, álmaikat, útnak indították saját gyereküket is ide az iskolába.
A Mathiász Iskola
I. félévének
eseményeiről
A 2014/2015-ös tanévben 139 gyermek jár az intézménybe, közülük 27 első osztályos kisgyermek kezdte meg tanulmányait szeptembertől.
Iskolánkban az alsó tagozaton felmenő rendszerben néptánc oktatást vezettünk be a mindennapos testmozgás keretein belül. A hagyományos Szüreti napi rendezvényen fellépett a 3. osztály. Műsorszámukat a néptánc órákon tanulták Molnár Máté néptánc oktató vezetésével.
A településen nincs az iskolán és az óvodán kívül közművelődési intézmény, amely szélesebb körben az egész település lakosainak nyújt kulturális programokat. Az iskola tartja feladatának ennek felvállalását. Változatos rendezvényeivel igyekszik ennek eleget tenni, és az iskola tanulói is számtalan, Kecskemét iskolái és kulturális intézményei által szervezett rendezvényen vesznek részt. Programjainkat az iskola tanulói, óvodások, nyugdíjasok, szülők, régi diákok látogatják. A Fiókkönyvtár létesítésével még szélesíteni tudtuk a kört, és könyvtári funkciója mellett állandó, folyamatos programkínálattal áll a lakosság rendelkezésére. A könyvtár kialakítása az iskola épületén belül történt egy tanterem és a titkári helyiségeinek átalakításával. Az iskola tanulói nap mint nap megfordulnak a könyvtárban és igénybe veszik szolgáltatásait. A helyi lakosokat is várjuk hétköznap és szombat délelőtti nyitvatartási napjainkon.
Hagyományos iskolai rendezvény a „Mathiász bál”, amelyet minden évben november végén tartunk. Az iskola szülői közössége, pedagógusok, tanulók közösen szervezik ezt a jótékonysági bált. Az est mindig nagyon színvonalas és jó hangulatban telik. Az iskola sportcsarnoka alkalmas ilyen nagy létszámú rendezvények megtartására. Biztatunk minden katonatelepi lakost, hogy a jövőben vegyenek részt ezen a zenés-táncos mulatságon, ahol vacsora, büfé, koktélok, kávékülönlegességek várják a vendégeinket. Változatos műsor, élő zene, tombola színesíti a programot. A bál bevételéből iskolai kirándulásokat, egyéb programokat tudunk támogatni.
Iskolánkban több évtizedes múlttal és sikerekkel büszkélkedhet a művészeti szakkör. Számtalan megyei, regionális, és országos pályázaton érnek el helyezést a szakkör tagjai. Az iskola maga is hirdet minden évben megyei szintű rajzpályázatot általános iskolások számára, valamint városi rajzversenyt óvodások részére.
Versenyeredmények az I.félévben:
„Vadon”címmel a Ménteleki Általános Iskola regionális rajzpályázatán I. helyezést ért el iskolánk három fős 6. osztályos tanulóiból álló csapata. Tagok: Zetkó Nikolett, Nagy Brigitta és Benda Vivien.
Gyermekvilág” megyei rajzpályázaton II. helyezést ért el Csőke Réka 5. osztályos, III. helyezést pedig Holló Patrik 6.osztályos tanulónk. Különdíjat kapott az 1. osztályosok csoportja, melynek tagjai: Berente Panka, Király Zoé, Körtvélyesi Vivien, Kocsis Dóra, Polonkai Izabella. A pályázaton részt vett több mint háromszáz munkából kiállítást rendezett iskolánk.
„Madárvilág” címmel országos rajzpályázaton III. helyezést ért el Kasza Blanka 7. osztályos tanulónk. A jutalom egy budapesti kirándulás volt a művészeti szakkörösök részvételével a kiállítás helyszínére a Vajdahunyad várba.
Minden évben november folyamán indulnak az „Ovi-suli” foglalkozások a leendő 1. osztályosok számára. Az idei évben bővült ez a program, hiszen már nem csak iskola előkészítő foglalkozáson vehetnek részt a nagycsoportosok, hanem „Ovi-angol” címmel játékos angol órán ízelítőt kapnak a majd 1. osztálytól induló angol nyelv oktatás alapjaiból.
A beiskolázási program, – mint minden iskolának – nekünk is az év kiemelkedő feladata. A helyi óvodával nagyon jó kapcsolatot ápolunk, sok közös programon veszünk részt. Az iskolába készülő gyerekek szülei mindig számba veszik az iskolák kínálta lehetőségeket. Természetesen célunk, hogy a helyi gyerekek minél nagyobb létszámban a helyi iskolába járjanak. Az iskola családias jellege mellett színvonalas oktatással, számtalan tehetséggondozó szakköri kínálattal igyekszik a szülőket meggyőzni arról, hogy az iskola rendelkezik mindazzal ami a 7 éves iskolába induló kisgyermek számára és később a középiskolába felvételre jelentkező felső tagozatosoknak szükséges. Az iskolába induló kisgyermek számára elsődleges, hogy szeressen iskolába járni, jól érezze ott magát, barátok, ismerős gyerekek vegyék őt körül, a tanító néni se legyen ismeretlen számára, ne legyen idegen a környezet. A középiskolába indulónak igyekszünk megadni a megalapozott, biztos tudást, hogy képességeihez mérten tudjon középiskolát választani, ahol majdan meg is állja a helyét.
Azt gondoljuk, hogy „Mindenki tehetséges valamiben!” Tanulmányi versenyekre indított gyermekeink mindig ott vannak az élmezőnyben. Művészeti szakköröseink ugyancsak megyei, országos, sőt nemzetközi versenyeken dobogósok. A kosárlabda sport kiemelt tevékenység az iskolában, és természetesen kiemelt helyen szerepelnek a csapataink. Sok éves múltra tekint vissza a zene oktatás. Iskolai, városi rendezvényeken vesznek részt „citrásaink”. A felsőbb évesek országos minősítőn arany fokozatot értek el, minden évben fellépnek a „Gyermekek a gyermekekért” jótékonysági gálán. A főleg alsó évfolyamos tagokból álló „Szőlőfürt” citera zenekarunk is több fellépésen van túl, hiszen 1. osztálytól ismerkedhetnek a hangszerrel tanulóink. A citera oktatást iskolánkban Lécné Urbán Bernadett tanárnő irányítja és fogja össze. Nagy tudással, lelkesedéssel, gyermekszeretettel Juhász Peti bácsi méltó utódjaként oktatja gyermekeinket.