Lakosa Zsolt pedagógus testnevelőElső cikkünkben a Mathiász János Általános Iskola aktuális sportéletével foglalkozunk. A címben szereplő név az iskola csapatainak jelölése a különböző országos bajnokságokban. Ász-Ász-MathiÁSZ, Ász-Ász-MitugrÁSZ skandálása sokszor hangzott el! Tanintézetünk neve már évek óta összefonódott a kosárlabdával.
Az 1995-ös sportcsarnok építés óta az utánpótlás nevelés egyik központja Katonatelep. Már több utánpótlás válogatott és NB-s játékos is kikerült a suli falai közül, s sok országos bajnoki címmel, helyezéssel is büszkélkedhetünk az eltelt évek alatt. A sikereknek kulcsa, a kitűnő létesítményhelyzet. Diákjainknak minden helyben van: tanulás, edzés, versenyek. Nem csoda, hogy sokan jöttek, s jönnek is hozzánk a kosárlabda miatt, hogy mathiászos diákok lehessenek.
Új lökést adott Kecskeméten a sportág fejlődésének, a Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémia megalakulása. Szerencsére az akadémia, az iskolánkra a kezdetektől fogva, mint alap intézmény gondolt. Emiatt az idén, TAO-S támogatásból, felújították a tornatermünk vizesblokkját, s lefestették az egész tornatermet. Az edzések újult erővel kezdődhettek a 2014-15-ös tanévben. Pillanatnyilag iskolánk tanulóinak közel a fele kosarazik valamilyen szinten. Majd harmincan az Akadémia igazolt versenyzői.
Sokan a „Dobd a kosárba” mozgalom foglakozásaira járnak. Ez az akció a kosárlabda népszerűsítésére jött létre, s nagy örömünkre szolgált, hogy egy éve már mi is egyek vagyunk a sok száz tagintézmény közül. A tavalyi országos dzsemborin Budapesten, ahol a megyék legjobb csapatai szerepelhettek iskolánk (6 tanuló) a Mátyás iskolával (6 tanuló) mint közös intézmény a második helyet szerezte meg a több mint száz csapat közül. http://kosarsport.hu/dobd_a_kosarba/
Az akadémisták is jól szerepelnek: Három korosztályban, U10, U11, és U12-ben indult csapatunk az idén.
Az U10-es „Kecske Kupában” két gárdával is indultunk. Az idősebbek pillanatnyilag a második helyen állnak. Ez egy körzeti bajnokság és csak egy városi csapat áll előttünk. A fiatalabbak négy mérkőzésen vannak túl, de még nem vesztettek csatát.
Hasonló a helyzet U11-ben, a „Kenguru Kupában”, a Baja és Kecskemét fiú, városi csapata előz meg minket a 21 induló közül.
A városunk legjobb U12-es csapatának a fele mathiászos. Most a területi döntőknél tartunk, szeretnénk országos döntőbe jutni.