Szerkesztői bevezető: Szerkesztőségünk a rovatvezető igazgató asszonnyal és az iskola tanárainak segítségével megkezdi a gyerekek által írt cikkek közlését. Olvassuk szerető megértéssel és figyelemmel. Gratulálunk az első bátor jelentkezőknek. Szerk.

Hurrá, itt a tavasz!
SzerinSAM_0362tem mindannyian vártuk már, hogy a zord, hűvös tél után beköszöntsön ez a gyönyörű napfénnyel és virágtakaróval teli évszak. Ideje ledobni a meleg kabátot és lenge ruhákba bújni. Imádok ebben a jó időben kinn sétálni, hallgatni a madarak csicsergését, érezni ezt a friss levegőt. Ti is menjetek ki a szabadba és ne a számítógép előtt tespedjetek! Gondoljatok arra, hogy hamarosan itt van május első vasárnapja, amikor minden gyermek köszönti édesanyját. Ne felejtsetek ti is örömöt csalni annak az embernek az arcára, aki a legjobban szeret titeket. Némi kis aprósággal varázsoljatok csodás napot édesanyátoknak! Lehet egy szál virág, csoki, de szerintem a leg személyhez szólóbb és legaranyosabb, ha írtok néhány kedves sort. A szívetek, lelketek is öltözzön tavaszi pompába e gyönyörű évszak és ünnep alkalmából!
Nagy Brigitta
Mathiász János
Általános Iskola
7. osztály
Citerázni tanulunk
Pár éve tanulunk cib4terázni a Líra Zeneiskola tanulójaként. Nagyon szeretjük, élvezzük a közös órákat. Tanárunk Lécné Urbán Bernadett, aki kedvességével, szakértelmével hamar megszerettette velünk a hangszert. Évről-évre egyre komolyabb dalokat tanulunk. Tagjai vagyunk a Vadhajtás Citerazenekarnak és a Szőlőfürt Citerazenekarnak is. A Szőlőfürtben elsősorban gyermekdalokat tanulunk, a Vadhajtásban pedig a magyar tájegységek zenéivel ismerkedünk. Már mind a kettőnknek van saját hangszere, melyek tenor citerák. A Vadhajtással van egyen blúzunk és pólónk is. Mostanában sok fellépésünk volt. Április 22-én Hetényegyházán zenéltünk a Líra Zeneiskola kamara koncert délutánján. Az elején kicsit izgultunk, de nagyon jól sikerült a fellépés. Másnap mentünk a Szőlőfürttel a Szőlészeti Kutató Intézetbe a Kecskemét Város Bora megválasztása programra, ahol vidám „Csúfolódó” dalokat adtunk elő. Május 9-én 16 órakor lesz a Vadhajtás Citerazenekar 5éves jubileumi koncertje a Mathiász Iskolában. Fellépő zenekarok: Szőlőfürt Citerazenekar, Katonatelepi Citerazenekar, Hortenzia Citerazenekar (Hort), Zengető Citerazenekar (Tiszakécske) és a Vadhajtás Citerazenekar. A koncert délutánra mindenkit szeretettel várunk.
Karsza Ágnes
és Farkas Edina
Mathiász János Általános Iskola
7. osztály
Kirándulni voltunk
A természeSAM_0259SAM_0248tismeret szakkör tagjai jó kapcsolatot ápolnak a Katonatelepi Szőlészeti Kutatóintézettel. Április 2-án kirándulni mentünk Pécsre. Úti célunk a Pécsi Egyetem Szőlészeti Kutató Intézete. A kirándulást támogatta a Katonatelepi Ifjúságért Alapítvány.
Álmosan gyülekeztünk csütörtök reggel 7 órakor az iskola előtt. Külön busszal indult el a 18 fős csapat. Az út kb. 3 órás volt. Megérkezésünk után először a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetbe mentünk, ahol beszéltek a hely múltjáról és a szőlőkről, aztán körbevezettek minket a borospincékben. Ezután a Zsolnay Kulturális Negyedbe mentünk, ahol a látvány-manufaktúrában megnéztük, hogyan készülnek a kerámiatárgyak. Majd a rózsaszín Zsolnay kiállítást látogattuk meg, ahol minden cserép rózsaszínben pompázott. A nap folytatásaként elmentünk az Interaktív Varázstér nevű helyre, ahol rengeteg játék volt melyeket ki is lehetett próbálni. Különleges fény, hang jelenségeket figyeltünk meg, a fizika különleges csodáit tapasztalhattunk meg. Nem maradhatott ki a Vasarely Múzeum sem, ahol megnéztük a festő csodálatos alkotásait. A nap zárásaként sétáltunk a város főterén, fagyit ettünk. A tartalmas nap után fáradtan de vidáman értünk haza 6 óra körül.
Kasza Blanka
és Takács Benedek
Mathiász János
Általános Iskola
7. osztály