Szabó Pál ösztöndíjasBeszélgetés Szabó Pállal, az alapítvány ösztöndíjasával
– Miben, hogyan segített a Zsigmond Ferenc Ösztöndíj?
– Mikor tudomásromra jutott, hogy az ösztöndíjban részesülhetek rendkívül boldog lettem. Jó érzés volt, hogy ezzel ismerték el az eddigi eredményeimet. A későbbiekben pedig, tanulmányaim alatt, motiválva éreztem magam, hogy a továbbiakban is olyan teljesítményt érjek el, mellyel kiérdemelhetem az alapítvány támogatását.
– Hogyan sikerült az érettségi?
– A gimnázium utolsó éve tulajdonképpen az érettségiről, és az arra való felkészülésről szól. Mindenki próbálta hangsúlyozni számunka, hogy ez mennyire fontos a jövőnkre nézve. Én is ebben a felfogásban készültem fel erre a megmérettetésre. Istennek hála, a befektetett munka meghozta az eredményét, és mindenből jeles osztályzatot kaptam. Középszintű érettségit tettem informatikából (90%), magyar nyelvből (92%), matematikából (97%) és angol nyelvből (97%), emelt szinten pedig történelemből (93%).
– Hova nyertél végül felvételt?
– Az érettségi eredményem és a két középszintű nyelvvizsgám segítségével lehetőségem nyílt arra, hogy felsőfokú tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán, mint gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató kezdjem el.
– Hogyan érzed magad az egyetemen, hogyan sikerült az első félév?
– Azt szokták mondani, hogy minden kezdet nehéz, és ez velem sem volt másképp. Hatalmas változás volt a gimnáziumhoz képest, de úgy érzem, hogy viszonylag hamar sikerült belerázódnom az egyetemi élet ritmusába. Az egyetemen az első félév alatt minden kurzusból ötös érdemjegyet szereztem.
– A tanulás mellett sportolsz valamit?
– Egyelőre az egyetem mellett nem jut időm a rendszeres sportolásra, amit nagyon sajnálok.  Az egyetemet megelőzően tíz évet kosárlabdáztam, amit még a Mathiászban kezdtem, másodikos koromban, és egészen nyolcadik osztályig Lakosa Zsolt volt az edzőm.  Miután felvételt nyertem a Bolyai János Gimnáziumba, Nagykőrösön folytattam Kovács Sándor kezei alatt. Mindkettejüknek nagyon sokat köszönhetek, hiszen az edzéseik nem csak a kosárlabda tudásom fejlődésére voltak hatással, hanem az ő segítségükkel mentálisan is fejlődni tudtam, és példát vehettem róluk a későbbiek folyamán.
– Milyen rövid és hosszú távú céljaid vannak?
– Szándékomban áll még ebben az évben német nyelvből felsőfokú nyelvvizsgát tenni, majd ha ezt sikerrel teljesítettem, az angol felsőfokú nyelvvizsga lesz a következő célom. Hosszú távon pedig szeretném befejezni ezt az alapszakot, amin jelenleg hallgató vagyok, ezek után szeretnék állást szerezni, majd munka mellett, egy levelezőképzés keretében egyetemi tanulmányaimat tovább folytatni.
– Tudomásom szerint a nővéreid is a Mathiászból indultak el. Tudnál róluk egy pár mondatot mesélni?
– Természetesen. Két nővérem van, Mária és Erika. Mindketten a Bolyai János Gimnáziumot választották nyolcadik osztály után. Mária, az idősebbik nővérem, a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karán végzett. A tavalyi évben tett sikeres szakvizsgát és a Bács-Kiskun Megyei Kórházban belgyógyászként dolgozik. Erika a Szolnoki Főiskola Kereskedelem és Marketing szakán végzett, és az STI Petőfi Nyomdánál helyezkedett el értékesítési területen. Közben – levelező tagozaton – okleveles közgazdász diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának mesterképzésén.