A házinyúl – bár az egyik legegyszerűbben elkészíthető és legegészségesebb húsféle – nem annyira mindennapos csemege a családok asztalán. Ha azonban úgy tekintünk rá, mint az egyik legkönnyebben, a háztájiban is nevelhető, igénytelen hústermelő háziállatra, érdemes elgondolkodni a hasznosításáról. Katonatelepen sokan tenyésztenek házinyulat, többen eladásra is, ezért érdemes kipróbálni az alábbi fantasztikus és könnyen elkészíthető ételt, amihez szükséges a hónap fűszere: a bazsalikom. A fűszer mellett a másik fontos hozzávaló, egy könnyű, de kellemes savú homoki fehérbor, mint az Ezerjó és/vagy az Arany Sárfehér.
A recept hozzávalói:
1 egész házinyúl darabjaira bontva (1,5-2,0 kg-os), 2-3 dl olíva olaj, 2-3 dl finom száraz fehérbor (legyen savas eléggé), 8-12 friss bazsalikom levél (ha lehet görög bazsalikom), egy csipet oregánó, 6-8 duci gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, egy-két csipet őrölt fekete bors.
Elkészítése:
A fiatal nyulat felpucoljuk, és az ízületeknél szétvágjuk. Felhevítünk a finom olíva olajból kb. ½-1dl-t, ebben a nyúldarabok mindkét oldalát hirtelen elősütjük, rászórjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, finomra vágott bazsalikom levelet (ha nincs friss, szárított is megteszi), oregánót és a borsot. Ráöntjük a fehérbort, a maradék olívaolajat. Kb.20-25 percig, pároljuk – a nyúl korától függően-, majd ízlés szerint sózzuk. Ha levét felpuhulás előtt elfőné, fehérborral pótoljuk. A fehérbor és az olívaolaj mártás sűrűségű szószt alkot, amiben a nyulat készre pároljuk. Zöldséges rizottóval nagyon finom, de felszolgálhatjuk egyszerű párolt rizs, vagy rizi-bizi körettel is. Ha nincs nyúl, bőr nélküli felső csirkecomb is nagyon jól beválik!