Napjainkban a különböző televíziós főzőcsatornák, főzőműsorok, gasztroblogok megjelenésével egyre többször találkozhatunk a zöldfűszerek változatos világával. Ki ne hallott volna manapság a kissé megosztó korianderről, a méltán népszerű bazsalikomok különböző típusairól, a pikáns ízű csomborról, vagy a levesek elmaradhatatlan ízesítőjéről, a lestyánról? Ha a nevük ismerősen cseng is, sokan nem tudják, mire is használhatók, akár a konyhában, akár a népi gyógyászatban.
Azt ugye mondanunk sem kell, hogy a fűszernövények gasztronómiai felhasználásukon felül gyógynövényként is alkalmazhatóak. A fent említettek közül példának okáért a csombor, vagy más néven borsikafű emésztőszervi panaszok kezelésében segíthet, az orvosi zsálya teája – többek között – a száraz köhögés tüneteinek kiváló enyhítője, de a sort hosszasan folytathatnánk, hiszen minden fűszernövény egyben gyógynövény is.
Az érdeklődő háziasszonyok sokszor nem is gondolják, milyen egyszerűen nevelhetünk otthon, a konyhakertben, vagy annak hiányában akár az erkélyen egy kisebb ládában, nagyobb cserepekben is fűszernövényeket, melyeket frissen vagy szárítva felhasználhatunk különböző ételek, frissítő italok, vagy akár gyógyteák készítésekor.
A zöldfűszerek termesztése a kezdő kertészek számára sem ördöngösség, mindössze az adott növény alapvető igényeivel kell tisztában lennünk, de kis odafigyeléssel gyors sikereket érhetünk el. Általánosságban elmondható, hogy a fűszernövények legtöbbje a napos, világos helyeket, jó vízáteresztő talajokat kedveli, minél több napfény éri levelüket, annál nagyobb lesz illóolaj tartalmuk, ezáltal aromásabbak, ízletesebbek lesznek. Vízigényük ennél változatosabb, de mérsékelt öntözéssel kevesebbet ártunk, mintha túl sok nedvesség, netán folyamatosan pangó víz érné őket.
Érdemes még megemlíteni, hogy a fűszernövények gasztronómiai- és gyógyító értékükön felül dísznövényként is megállják helyüket, gondoljunk csak egy-egy szép bokor görög- vagy éppen bordó levelű bazsalikomra, netán a sziklakertben is szépen burjánzó, illatos kakukkfűre, vagy a zsálya kéklő virágaira!
Aki kedvet kapott a metélő petrezselymen és kapron túl néhány új faj kipróbálására, bátran vágjon bele a fűszernövények termesztésébe, hiszen a viszonylag kevés gondoskodást is gyors növekedéssel hálálják meg! Tájékozódjuk a minket érdeklő fajták konkrét igényeiről, felhasználási módjairól, kezdjünk csak néhány tővel, kísérletezzünk kedvünkre az ízekkel, és meglátjuk, kertünk díszeként egyhamar konyhánkban is megtalálják helyüket!
kertiviragbp@gmail.com
http://www.fuszernoveny.blogspot.com
http://www.kertivirag.blogspot.com/
Orosz Lenke