Napjainkban már nem gond palántáink beszerzése termelőktől, mégis érdemes arra gondolnunk, hogy szüleink, nagyszüleink milyen kedvvel és mennyi ötlettel nevelték meg a család számára szükséges zöldségnövények és egynyári virágok palántáit. A házi kerti melegágyak építése újra kezd divatba jönni, egyrészt olcsósága, nem túl bonyolult elkészítése és gondozása, de nem utolsó sorban a biztonságos, saját beszerzésű alapanyagok nyomon követése miatt is.
Bátrabbak kísérletezhetnek is újfajta vetőmagok kipróbálásával, esetleg honosításával is. Ha azonban biztosra szeretnénk menni a kertünkbe szánt fajtákat illetően, akkor célszerű magunknak felnevelni a palántákat. Ezt végezhetjük akár a lakásban, az ablakhoz közel is, ennek hátránya, hogy a növények az elégtelen fényviszonyok miatt megnyúlhatnak, fejlődésük kiültetéskor megtorpan. Több munkával járó, de kitűnő eredményeket adó módszer a melegágy építése, mivel edzett, életerős növényeket kapunk a kiültetési időszakra. Ha pedig korábban szeretnénk ízletes szamócát az asztalra tenni, – igaz nem saját nevelésű palántából –, de 2-3 héttel korábban is a gyümölcs beérik. (1. fotó)
A melegágyat legtöbbször egy üvegezett kerettel fedjük le, ami alatt zavartalanul fejlődhetnek a növényeink addig (április vége, május eleje), mikortól már nem kell számítanunk talaj menti fagyokra, de például földi eper esetén ez el is maradhat, vagy fekete fóliával takarunk. A növények fejlődéséhez szükséges hőmérsékletet a termőföld alá rétegzett trágya biztosítja, amely bomlása során hőt termel. Az istállótrágyák közül a legjobb hőfejlesztő a lótrágya, kb.60 százalékos nedvességtartalma kedvez a bomlás gyors beindulásának, hamar (1hét után) erjedésnek indul, és a következő héten akár 60-70 °C-ot is produkálhat, majd visszahűl, és 30 °C körüli hőmérsékletet tartva, két hónapon keresztül egyenletesen biztosítva a magoncoknak a megfelelő hőmérsékletet. A marhatrágya nedvesebb a lótrágyánál, lassabban kezd el erjedni, és kevesebb hőt termel ezért keverten szokták alkalmazni. Mázsánként egy kilogramm nitrogén műtrágyát, vagy égetett meszet is keverhetünk hozzá, amely az erjedés beindulását segíti. A melegágy trágyáját, a „melegtalpat” bemelegedés után tömöríteni kell, ráhordani a termőföldet a vetemény fajtájától függő vastagságban, és kezdhetjük a vetést.
Január-februárban készített melegágyhoz 60-80, míg a márciusban, vagy az április elején készített melegágyhoz 40-50 centiméternyi vastag trágyatalp szükséges, és 20 centiméternyi termőföld vastagsággal fedjük.(1. ábra). Részletesebb útmutatókat a www.mimi.hu weboldalon, a kertészkedés fül alatt találhatnak.

http://www.palesitsfaiskola.hu