falu1_02015. március 31-én 9:30-tól zajlott megbeszélés Mák Kornél alpolgármester úr irodájában, ahol kiemelt téma volt 3 szatellit település, Hetényegyháza, Kadafalva és Katonatelep bölcsődei ellátásának kérdése. Dr. Kellermann Péter főigazgató főorvos úr elmondta, hogy szívesen várják Kecskemét bölcsődéi a gyerekeket, gyakorlatilag bőven van férőhely, a jelentkezést 2015 májusa első hetében lehet megtenni.
A bölcsődei ellátás esetében nincsen körzetesítés, tehát a szülő abba a bölcsődébe adja be a jelentkezést, amelyikbe akarja. Egyedül az adott bölcsőde befogadóképessége jelent korlátot, ha ez akadály, felveszik a szülővel a kapcsolatot.
A város bölcsődéztetési tapasztalatai szerint a szülők inkább munkahelyük, mint lakhelyük alapján választják ki a bölcsődét. A létszám,- és demográfiai helyzet egyedül Hetényegyházában tenné reálissá esetleges bölcsődei csoport indítását, itt ugyanis töretlen a növekedés a várandós anyukák számát illetően, de a 0-3 éves korosztály létszáma is enyhén emelkedik. Sajnos Katonatelepen az elmúlt egy évhez képest jelentősen visszaesett a bölcsődés korosztály száma, a várandós anyukák száma is csökken, 2015. márciusi adatok szerint mindössze 17-en vannak.
Bölcsődéskorú gyermekek száma (0-3 éves korosztály)
Katonatelep 87; Kadafalva 125; Hetényegyháza 217.
Várandós anyukák száma: Katonatelep 17; Kadafalva 18; Hetényegyháza 42.
Jelenleg egyik településrészen sem működik bölcsőde. A város évente 200 milliós Ft körüli összeggel támogatja a bölcsődéztetést.
Örömteli kezdeményezést tett egy katonatelepi egyesület, amely éppen ezt a korosztályt célozza meg, a gyerekek számára rendszeres foglalkozásokat biztosítva. Amint konkrét adatokat, programot tudunk, azonnal tájékoztatjuk az olvasókat is! Bízom benne, hogy sikeres lesz és így tovább erősíti majd azt a közösségépítő munkát, amit Katonatelep fiatal, lelkes védőnője végez.
Bár az adatok nem túl jók, én mégis bízom abban, hogy lehet Katonatelepen is egy vagy két bölcsődei csoportot létrehozni. Kérem a tisztelt Szülőket, hogy ha helyi bölcsődei ellátási igényük merül fel, keressenek meg, beszéljünk róla.Falu György