Kecskemét környéke, így Katonatelep is, igazán nem panaszkodhat a télinek alig mondható hónapokra, február végéig az országos átlagokhoz képest lényegesen enyhébb időjárásunk volt. Mindezt alátámaszthatják a Katonatelepen működő NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet meteorológiai állomásán rögzített adatok, ha ezeket összevetjük az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos adataival, máris látszik kedvező helyzetünk (4. és 5. diagram).
A sokéves átlagokat messze meghaladó középhőmérsékletek alapjában nem játszanak akkora szerepet a nyugalmi állapotban lévő növényeinknek, és szerencsére a minimum és maximum értékek között elég nagy eltérés mutatkozik, vagyis túl korai rügyfakadásra azért nem számítunk. Március elején viszont már okvetlenül el kell kezdeni a gyümölcsfák, szőlők metszését (szigorúan csak fagymentes napokon) és hamar be kell fejezni.  Ezután haladéktalanul hozzá kell látni a lemosó permetezésekhez, ami, ilyen téli hónapok után, minden felett fontos és szükséges. Az enyhe december és január is kedvező volt a növényi károkozók (gombák, rovarok stb.) áttelelésének és a középhőmérséklet további növekedése komoly fertőzésveszélyt fog jelenteni.
A lemosó permetezéssel főleg a gyümölcsfákat kell védeni, de nem maradhatnak ki a szőlőtőkék, a köszméte- és a ribiszkebokrok, valamint a málnatövek sem. Az idei tél a károsítókat alig pusztította el, az ellenállóbbak nagy számban átteleltek, ezért tavasszal a gyümölcsfákon és a szőlőtőkéken rendkívüli fertőzés veszély várható. Sokéves tapasztalat alapján, kora tavasszal a kártevők természetes ellenségei még a telelőhelyeken vannak, ezért ebben az időszakban elvégzett lemosó permetezéssel azokat meg tudjuk kímélni.
A gyümölcsfák téli, kora tavaszi metszése során el kell távolítani a sérült, letört vagy különféle károsítókkal (monília, vértetű, pajzstetvek stb.) erősen fertőzött, száradó vesszőket, ágrészeket is. A beteg részekkel együtt az egészséges részből is vágjunk le egy kb. 8-10 cm-es darabot. A sebfelületeket az engedélyezett faseb kezelők (pl. Fagél, Florasca, Fadoktor) valamelyikével zárjuk le, a levágott, beteg növényi részeket pedig minél előbb égessük el. A törzsön, vázágakon lévő rákos és mézgás sebeket éles késsel, kacorral az egészséges részig vágjuk ki, majd azokat is kenjük be sebkezelővel.
A szőlő esetében elsősorban a fás részeket (törzs, kordonkar) támadó kórokozók, vírusok (ESCA-csoport, Eutypa lata, Phomopsis viticola) megelőzésében, a lisztharmat és az atkafertőzés mérséklésében játszik fontos szerepet a lemosó permetezés. A károsítók azon csoportja ellen, amelyek a fás részek felületén vagy a kéregrepedésekben telelnek át (pl. pajzstetvek, kétfoltos-takácsatka kifejlett egyedei, piros gyümölcsfa-takácsatka tojásai) még a nyugalmi időszakban, de a fakadáshoz közeli időpontban végezzük el a lemosó permetezést olaj tartalmú szerrel (Agrol Plusz, Niral).
„A kártevők közül a szőlőlevélatka és szőlőgubacs atka azon egyedei ellen, amelyek a rügypikkelyek alatt telelnek át, csak a rügypattanás-gyapotos állapot körül elvégzett permetezés hatásos. A lemosó permetezésre engedélyezett szerek közül ebben az időpontban az Agrokén vagy Nevikén használható, az alacsonyabb 2,5-3,0%-os töménységben. A kezelés egyúttal a lisztharmat fertőzési forrásai (micélium, kazmotéciumok) ellen is jó gyérítő hatású. A szőlőtőkék törzs- és kordonkar elhalását okozó kórokozók ellen koratavasszal, a metszés után bordói levet vagy más réztartalmú készítményt használjunk. Ezekkel a kezdő permetezésekkel nagy lépést teszünk azért, hogy egészséges és kiváló minőségű szőlőt szüreteljünk.” (www.biokontroll.hu)
Aki szőlőtelepítést kezdene most tavasszal, már most gondoskodjon a megfelelő szaporítóanyagról és készítse elő a területet. Ehhez ingyenes szaktanácsadást kaphatnak a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutat intézet Katonatelepi Állomásán (6000 Kecskemét, Katonatelep, Katona Zsigmond u. 5. telefon: 76 501 430), és esetlegesen meg is rendelhetik a szükséges gyökeres szőlővesszőket és oltványokat mind csemegeszőlőből, mind borszőlőből.
Márciusi
teendők:
– fejezzük be a szőlők, fák és cserjék metszését,
– a lemosó permetezést sürgősen el kell végezni, nagyon sok az idén az áttelelő növényi kártevő
– készítsük elő a talajt, ha szőlőt telepítünk, most szerezzük már be a szaporítóanyagot (pld. a Kutató Intézetben Katonatelepen)
– takarjuk ki a rózsákat, és a minden, télre betakart növényt, pótoljuk az évelőket,
– veteményezhetünk meleg talpas ágyba, a korán vethető zöldségeket vessük a szabadföldbe, ha az arra alkalmas növényeket vetését elég korán elkezdjük, akár többször is szüretelhetünk. A legkorábban vethetők: saláta, retek, borsó, petrezselyem, zsázsa, sárgarépa.