id.Tóth ViktorKedves Katonatelepi Társaink!
Ebben az újságban és Facebookos változatán is sokszor elmondtuk már, hogy 2014. október 12-i választások után szeretnénk Katonatelep tudatos, tervszerű fejlődéséhez hozzájárulni, azt megtervezni és a rendelkezésre álló lehetőségek maximális kihasználásával, azokat meg is valósítani. Ha végiggondolod, megijedsz, mert úgy véled, hogy ez egy számodra bonyolult és átláthatatlan folyamat. Ami részben igaz is lenne, ha nem választanánk olyan módszert ehhez, ami ésszerű és célravezető és mindenki számára érthető. A címben szereplő puzzle játék felemlítése nem a véletlen műve. Játsszunk most Katonateleppel is egy ilyen „játékot”! Szedjük darabokra, majd illesszük össze az összeillő részeket és látni fogjuk az egészet! Hogyan?
A kirakós játékot komolyan játszva, mindenki egy kis puzzle részletet vállal, megrajzol, és ezekből összerakjuk az egészet. Lássunk hozzá!
Első: Mi is a cél?
Katonatelep őrizze meg a nagy múltú hagyományait, amik a szőlőhöz, a neves kutatókhoz kötik. Azokat ápoljuk, ne engedjük eltüntetni!
Értékes épületeink vannak, tegyük védetté azokat!
Építészeti előírásokat kérjünk (ha nem lenne), hogy ne lehessen többszintes épületekkel a családi házas, kertes jelleget megváltoztatni
Jó lenne egy általános fejlesztési elképzelés, amit a közösség megvitathatna.
Távlatban, hogy a két részből álló telep egységes legyen, épüljön egy elkerülő út túl az iskolán. A gyakori közúti balesetek is ezt indokolnák.
A telep teljes úthálózatának portalanítása és rendezése (előbb út, aztán telekkiosztás?)
A közlekedés biztonsága érdekében a gyalogos járdarendszer kialakítása.
A helyközi közlekedés útvonalának rendszeres felülvizsgálata és az új igényekhez való igazítása.
Második: Mit kell megőriznünk?
A Kutató Intézetet és itt nem csak az épületre gondolok. Itt legyen mindig magas színvonalú kutatás!
A műemlék jellegű iskolát.
Az elkészült emlékparkot.
Harmadik: Milyen fejlesztésekre van szükség és mi ezeknek a jelentősége?
Kell egy KÖZÖSSÉGI HÁZ, épület, egy kulturális szellemi központ. Legyen ez a telep szórakoztató központja is! Egy ilyen közösségi ház „benépesítése” szolgálná legjobban az „alvó-szatellit” telepünkre használt jelző „kivégzését”! Tevékenységei közül, csak kedvcsinálónak egy-kettőt felsorolva:
Ifjúságnak hétvégi zenés klubélet
Baba-mama klub
Kézimunka kör
Ismeretterjesztő előadások
Nyugdíjasoknak klub lehetőség
Sakk-, kártya versenyek, klubok
Kis zenészeink
A már eddig is működő csoportoknak biztos és kulturáltan berendezhető helye lehet. A többihez ÖTLET, CSOPORT és EGY VEZETŐ KELL(ENE)!
Szükséges és nagy segítség lenne a fiatal anyukáknak: EGY BÖLCSÖDE. A gyerek a mindenünk! Nem kell ezt indokolni.
Az ÓVODÁNAK mindig az igényekhez igazodó, de korszerűbb óvoda pedagógiai eszközök és eljárások bevezetése segítené a telepen tartani a városi óvodákba „cipelt” kicsiket.
Telepünkön a lehető legsürgősebben merül fel annak az igénye, hogy megnyissuk a lassan enyészetbe menő JÁTSZÓTERET, de emellett – felmérések alapján – TÖBB ÚJ JÁTSZÓTÉRRE lenne szükség!
soccer-iconAz 1800-s években épült ISKOLA BŐVÍTÉSE és egy tervszerű rekonstrukciója, igazodva a XXI. század követelményeihez elengedhetetlen.

Az elhanyagoltan álló EMLÉKPARK rendbetétele, KATONATELEP ZÁSZLAJÁNAK elhelyezése, ünnepi események megtartására alkalmassá tétele.
Az ORVOSI RENDELŐ továbbfejlesztése
SPORT és SZABADIDŐ park létesítése a testkultúra az egészséges életmód érdekében elengedhetetlen, korszerű követelmény! Ennek több éves – anyagi lehetőségeket figyelembe vevő – fejlesztését meg kell tervezni és valósítani. Mi is legyen benne?
Nagypályás műfüves/rekortános futókörös labdarúgópálya,
Kispályás labdarúgópálya,
Kézi- kosár-röplabda szabadtéri
Atlétikai ugró, dobókörök (kivéve a kalapácsvetést és gerelyhajítást)
Legalább 1 teniszpálya,
Szabadtéri sakkasztal és társasjátékok asztalai,
Esetleg BMX- gördeszkapálya.
KIEMELT FONTOSSÁGA LENNE NYÁRI NAPKÖZIS / SPORTNAPKÖZIS TÁBOROK MEGTARTÁSÁRA. A dolgozó szülőket segítenénk a gyerekek biztonságos foglalkoztatásával.
A megvalósítás fázisai, módszerei, ütemezése: Maradjunk a puzzle hasonlatnál! Ahhoz, hogy az egész kialakuljon, kellenek a kis puzzle részecskék, de úgy, hogy azokat összerakva egy kerek egész, mindannyiunknak tetsző kép kerekedjen ki.
Minden témához kell egy GAZDA, aki összehangol, összegez. Kellenek ötletek is.
Jó, ha a gazda mögött áll egy csipet- csapat. A kettő összefogása egy-egy témánál nem nagy teher, de csodákra képes.
Team módszer ez (engedjetek meg egy kis tudományos nagyképűsködést!). Én már kipróbáltam, működik.
Ekkor kézben vannak a puzzle darabkák! Ezeket megvitatjuk. Hol is? Hát a közösségi házban. A FACEBOOK csoportban! Átnyújtjuk a Képviselő úrnak. Az ő hathatós érdekérvényesítő képessége (természetesen a város adott időszakban lehetőségei) teszik képpé az egészet.

Kedves olvasó és minden katonatelepi lakos is!
Ahhoz, hogy a környezetünk élhetőbb, minőségileg jobb legyen, ezt a „kis” munkát előbb el kell végezni, be kell fektetni, meg kell vitatni, netán meg is kell szavaztatni kiemelkedően fontosnak tartott témákat!
És nem ördögtől való azt állítani, hogy ezekkel házaink, telkeink értékesebbek lehetnek.
Ilyeneket ajánl a szerkesztőség nevében a Képviselő úr által rendezendő falugyűlésen is megtárgyalni, beindítani, hogy az ne időt rabló locsogás és tere-fere legyen csak.
TéVé