Köszöntő

Katonatelep  Kecskemét egyik elővárosi településrésze. Nevét Katona Zsigmond gyógyszerész nyomán kapta, akinek Kecskemétnek ezen észak-keleti részén voltak a futóhomokot is megkötni képes szőlőbirtokai. Először a vasúti megálló kapta a Katonatelep nevet, később, az 1970-es években  az itt kialakuló falusi jellegű településen  is ez a név maradt. Ma közel 3000 ember él itt.

A világon valaha élt legnagyobb jelentőségű szőlész-borász, Mathiász János az 1890-es években kezdett itt nagyobb birtokokat vásárolni, majd telepedett le élete hátralevő részére családjával.
Tokaj-Hegyalján a filoxéra nevű betegség az 1800-as évek végén teljes pusztítást végzett. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a filoxéra miatt a hegyekből az alföldi homokba menekített  növényállományból Mathiász kétszer is újratelepíthette a tokaji birtokokat, s termi azóta is a „borok királyát,  a királyok borát”  a Tokaji szőlőhegy.
Mathiász nevét 2010-ben hivatalosan is Hungarikummá minősítették.

Katonatelep szőlészeti-borászati arculatát ma már csak az egyre szűkösebb keretek között működő Szőlészeti Kutatóintézet és az évente megrendezett Szüreti napok őrzik. A településrész egyenlőre  alvó, zöldövezeti városrésze Kecskemétnek.

Katonatelep jövője, csakúgy, ahogy Kecskemét 15. számú egyéni választókerületének további szatellit falvai, Borbás, Kossuth-Törekvés lakótelep, Méntelek,  a munka becsületének visszaállításában, az ökológiai gazdálkodás beindításában, a zárt ciklusú lokális gazdasági körfolyamatok megalkotásában, működtetésében, Mathiász munkásságának példája nyomán működő közösségépítésben rejlik.

Tisztelettel köszöntöm honlapunkon!
Az itt található írások, fotók szabadon másolhatók, terjeszthetők egyeztetés és külön engedély nélkül.
Kohajda László

Kohajda László
önkormányzati képviselő
a katonatelep.hu alapítója, szerkesztője

Kecskemét 15. sz. egyéni választókerület
(Borbás, Katonatelep, Kossut-Törekvés lakótelep, Méntelek, Reptéri lakótelep)

katonatelep Katonatelep délnyugati része, háttérben a Mátra látható